Voor vrouwen die hun plek in de wereld willen innemen

Alles is Liefde

Een reactie plaatsen

Alles is Liefde. Ik las dit regelmatig in diverse boeken over persoonlijke ontwikkeling en groei. En ik nam het in me op, keek eens om me heen in de wereld en dacht: nou, ik zie het niet zo. Toch is het blijven hangen, misschien omdat ik het graag wilde geloven, maar eigenlijk denk ik dat ik hiermee op een bepaald niveau resoneerde. Want als alles Liefde is, dan ben ik toch ook Liefde?

Want als alles Liefde is, dan ben ik ook Liefde. En dat is het h’m nou net. Want geloof jij dat je Liefde bent? Voel jij dat je Liefde bent? Het antwoord hierop is voor veel mensen: ‘nee’. We komen ongetwijfeld op aarde als Liefde. Kijk eens naar een baby, pure onschuld, ongetwijfeld onvoorwaardelijke Liefde. Maar gaandeweg ons leven raken we het contact met Liefde kwijt. Dat heeft enerzijds te maken met ons zijn als mens maar ook door onze ervaringen met onze ouders, vrienden, partners en door alles wat er in je leven gebeurt. Afwijzing, het gevoel krijgen dat je niet goed genoeg bent, het gaan geloven dat je ‘het’ allemaal niet waard bent. Je sluit je af, je wilt de pijn niet meer voelen, en ja hoor, de stroom van Liefde is gestopt. En dat doet pijn.

En dit gebeurt vaak al op jonge leeftijd. Dit gebeurt vaak al als je een jong kind bent. We besluiten op een goed moment, na een mindere ervaring, dat we niet waardevol zijn, we keuren onszelf af. En iedere mindere ervaring hierna bevestigt alleen maar dat je inderdaad niet waardevol bent. Dit heeft grote gevolgen voor ons gevoel van eigenwaarde en dat heeft weer grote gevolgen voor het innemen van onze ruimte, maar ruimte innemen is noodzakelijk om te kunnen zijn wie we zijn.

Oké, dit is erg veel informatie. Ik ga het in brokjes delen. Als klein kind gaan we lopen als we daar klaar voor zijn, we gaan onze eigen ruimte innemen, letterlijk en figuurlijk gesproken. Dan gebeurt er op een goed moment iets met bijvoorbeeld je ouders, je krijgt straf omdat je iets doet wat volgens je ouders niet mag. Je voelt je afgewezen en daardoor waardeloos en je vertaalt dit naar het feit dat je de ruimte die je inneemt (figuurlijk) blijkbaar niet waard bent en dus maak je je klein. Je ervaart dat je goedkeuring van buiten nodig hebt die jou toestemming geeft om je ruimte in te nemen en om je waardevol te voelen. Deze houding hou je je verdere leven bij je, totdat je je realiseert dat je geen goedkeuring van buiten nodig hebt om je ruimte in te nemen. Jij bent namelijk goed zoals je bent, het is jouw recht en plicht om jouw ruimte in te nemen, wat een ander daar ook van vindt. En hoe voelt dit? Dit voelt goed! Dit voelt als Liefde! En inderdaad, dit is Liefde! Doordat jij je herinnert dat jij van niemand behalve van jezelf toestemming nodig hebt en dat jij waardevol bent zoals je bent, sluit jij je weer aan op de stroom van Liefde die het leven is. Deze stroom van onvoorwaardelijke Liefde voel je in je hart als je daar contact mee maakt.

Herinner je wie jij bent, volg je hart zonder je langer iets aan te trekken van wat een ander daar van vindt. DIT BEN JIJ! En dit is Liefde waarbij je eerst onvoorwaardelijk van jezelf leert houden door jezelf onvoorwaardelijk te accepteren zoals jij bent. Vanuit deze houding kan de liefde in jouw leven gaan stromen, naar andere mensen, naar zinvol werk, naar alles waar jij naar verlangt. En is de wereld nu opeens liefdevoller geworden als je om je heen kijkt? Nee, dat niet helemaal maar omdat jij nu anders naar jezelf kijkt, kijk je ook anders naar de wereld en daardoor verandert de wereld waar je naar kijkt. Je ontwikkelt vanuit Liefde mededogen en daarmee benader jij de wereld op een andere manier waardoor deze kan veranderen. En de wereld, dat is jouw leefomgeving. Dat is je familie en je buren, je collega’s en de mensen die je iedere dag tegenkomt. Alsof je een steentje in het water gooit, en de cirkels cirkelen steeds verder uit. Want de verandering die jij wilt zien in de wereld begint van binnenuit en niet van buitenaf.

 ©2013 Machteld Sikkema 

Advertenties

Auteur: Machteld Sikkema

Ik breng energie in beweging

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s